11.4.2025
Resultaten i Falkenbergs skolor är svagt på väg uppåt och det är glädjande. Vi är dock långt ifrån målen, de som vi moderater sätter upp. Bortemot 20 % av alla elever i åk nio kommer inte in på de 18 nationella programmen. Det är ingen bra stämpel i pannan på en 15-åring. Vi ser fram emot regeringens förslag om att betyget F ska tas bort och att betygsskalan ändra still att bli lite mer förlåtande. En enig nämnd har tagit fram styrdokumentet ”Utbildning Falkenberg”. Det tror vi kommer att gynna våra elever. Lärarna är givetvis de viktigaste förmedlarna av kunskap och bildning och vi har en höglärartäthet i Falkenberg, liksom en mycket hög andel behöriga lärare. Så långt allting gott.
Vad som är mer bekymmersamt är två områden som sticker ut. Alla elever i åk tre når inte målen. Halkar man efter redan här, är risken stor att man fortsätter vara på efterkälken. Alla förstår att det kräver ökade resurser i mellanstadiet och högstadiet, om det ens hjälper. Vi kommer att söka vägar för att prioritera detta, även om det framför allt inte är en budgetfråga. Nästa stora bekymmer är bristande arbetsro, här sticker åk åtta ut. Det hjälper inte om läraren är behörig eller om eleven är motiverad. Finnsingen arbetsro är det inte lätt att studera. Detta är en ledarskapsfråga, både för rektor och lärare. Det finns några ”lågt hängande frukter” för bättre inlärning: motion, kost och sömn. Detta är vetenskapligt bevisat. Men till detta kan vi även lägga studiero.
Och apropå kost, så har vi ett tredje problem. Allt för många elever äter inte i skolmatsalen. De hoppar över eller väljer annat, om man nu bor i stan. Det är servicenämnden som ansvarar för skolmaten. Vi tror verkligen all personal gör sitt yttersta och man tycker det är tråkigt medmatsvinn. Hur skulle det vara med lite inspiration från restaurangvärlden, lite enkel vidareutbildning. Alla knep som vi kan ta till måste vara bra, för att våra elever både äter en bra frukost och lunch.
Michael Svensson (M)
Sandra Johansson (M)